Blog

Cartea format digital sau cartea tiparita

Cartea format digital sau cartea tiparita

         Cartea elecronica

         Cartea electronica sau cartea intr-o forma digitala, se realizeaza cu ajutorul unui computer sau alte dispozitive electronice. Orice carte printata poate fi tranformata intr-o carte digitala si invers. Primele carti digitale au aparut odata cu aparitia computerelor si dezvolata ulterior cu aparitia internetului. Inventarea internetului si a publicarii electronice a facut ca multe din informatii sa nu mai trebuiasca tiparite.

         Internetul este un mediu larg deschis, cu posibilitate imensa de promovare si de vanzare. Astazi exista biblioteci virtuale care pot fi accesate de oriunde din lume. Avantajele cartilor virtuale, constau in varietatea si usurinta la transport a materialelor scrise. Un alt avantaj a cartilor electromice este ca se pot tipari intr-un tiraj foarte mic, de la un singur exemplar la mai multe, avand posibilitatea de a fi copertate la centrele speciale, ca apoi sa aveti in biblioteca dumneavoasta propriile scrieri . Aceste avantaje ale tiparirii la cerere le au in general autorii tineri mai putin cunoscuti, care nu isi pot permite sa tipareasca multe exemplare la costuri foarte mari.

         Cele mai cunoscute formate de cărţi sunt: .rtf (rich text format, de la Microsoft), .pdf (portable document format, de la Adobe), .pdb (formatul eReader, fost Palm Digital Media), HTML, CHM, TEX şi multe altele.

         Putem anticipa ca e-cartile vor fi viitorul cartilor, iar cartile tiparite vor fi privite ca niste curiozitati, ca niste obiecta de anticariat sau poate ca niste obiecte decorative. Dar acest moment este deocamdata departe in viitor.

         Cartile tiparite

         Cartile publicate sunt o colectie de materiale tiparite pe hartie, pergamente, etc, sub forma de coli, scrise de mana, tiparite sau printate. Cand cele mai vechi sisteme de scriere (tablita de lut, papirus, pergament) au fost inlocuite cu codexuri, se spune ca atunci au aparut si primele carti. Codexurile erau mai multe pergamente legate intre ele in stil acordeon si foloseau paginile ca puncte de referinta. Acest sistem a fost rapid implementat de calugarii bizantini in scrierea textelor religioase, iar mai tarziu a fost fiind dezvoltata copertarea lor. In Evul Mediu cartile erau multiplicate de mana fiind gasite doar in universitati, biserici, sau in casele nobililor foarte bogati. Primele carti foloseau pergament sau piele de vitel iar mai apoi s-a inlocuit cu hartie.

         Tehnicile de gravura au dus la dezvoltarea cartilor si a copertilor, ducand la copierea a aceluiasi text in mai multe exemplare. Paginile cartilor erau sculptate practic in lemn si apoi multiplicate. Abia prin anul 1046 inventatorul chinez Pi Sheng a realizat prima presa mobila din pamant ars, din pacate nu exista exemplare tiparite de acesta.

         Cea mai veche carte tiparita se presupune ca este Diamantul Sutra, un text gasit intr-o pestera din nord-vestul chinei, reprezentand o imagine a Perfectiunii Intelepciunii scrisa in anul 868 i.d. cu 587 ani inainte de Biblia lui Guatenberg. Cartile au evoluat din ce in ce mai mult odata cu aparitia hartiei la inceputul secolului XIX, devenind mult mai accesibile si fiind ieftina a dus la alfabetizarea masiva a populatiei. O carte devenea mai speciala cu cat coperta era mai sofisticata si impodobita cu materiale pretioase.

         In secolul XX-lea explozia informationala, a dus la un numar impresionant de carti din domenii din ce in ce mai variate.

         Daca ar fi sa vorbim de cartile tiparite vom gasi si la ele anumite avantaje. Ca de exemplu placerea de a tine in mana o carte, de a simti mirosul cernelurilor proapat tiparite sau a hartiei unei carti din biblioteca dumneavoastra. Deocamdata avem carti tiparite si avem si carti electonice. Sa speram ca o sa ramana asa mult timp.

Articole recomandate

Comentarii

7 comentarii

*
*
*
*
sdasd
0
0
Andrei Dinu / 8 aprilie 2013 11:49

sdasdas

(1 raspunsuri) afiseaza
hfghfghfg
0
0
fghfgh / 8 aprilie 2013 14:40

dfsdfsdfsd

test 3
0
0
Andrei Dinu / 8 aprilie 2013 11:47

asdasd asd as

test 2
0
0
Andrei Dinu / 8 aprilie 2013 11:47

sdasdasd

(1 raspunsuri) afiseaza
adasd asd
0
0
Andrei Dinu / 8 aprilie 2013 11:47

asdasd

test 1
0
0
Andrei Dinu / 8 aprilie 2013 11:47

asdasd

(1 raspunsuri) afiseaza
asdasd asdas
0
0
Andrei Dinu / 8 aprilie 2013 11:48

asd asdas

Vezi toate comentariile