Blog

Calitatea unei fotografii

Calitatea unei fotografii

         Pentru a sustine mai bine ceea ce vrem sa spunem intr-un text, avem nevoie de tabele grafice si fotografii. Dar de cate ori nu ni s-a intamplat cand folosim o fotografie facuta de noi sau copiata de pe internet sa nu fie la calitatea pe care o dorim. De cate ori ca studenti in redactarea unei lucrari, teze de licenta sau de disertatie nu am avut aceste probleme, iar cei de la centrele de printare incercau sa ne explice ca nu avem o rezolutie buna la fotografii.

         Ca o definitie, rezolutia unei fotografii este masura calitatii unei imagini digitale si capacitatea de a reprezenta distinct detaliile unei subiect. Dispozitivele de generare a unei fotografii se clasifica in:

                  - dispozitiv de intrare (camera fotodigitala, scaner)

                  - dispozitiv de iesire (monitoare, imprimante)

         In cazul fotografiilor ne vom referi acum numai la fotografiile de tip bitmap ( imagini alcatuite dintr-o matrice de puncte, distribuite pe linii si coloane). Cea mai mica unitate dintr-o imagine de tip bitmap este pixelul. Intr-o imagine alb negru un pixel reprezinta un octet (byte) adica 256 nivele de gri fiind suficiente pentru orice fotografie. Pentru imaginile color se aplica aceeasi regula, numai ca fiecare pixel contine informatii despre culorile de baza RGB ( rosu, verde si albastru), pentru ca in final sa rezulte 256 x 256 x 256 nivele de culoare, mai precis 16 milioane de nuante de culori. Atata timp cat imaginea noastra se afla in stare de fisier informatic, pixelul nu are lungime sau latime, doar cu ajutorul dispozitivelor de iesire (monitor sau imprimanta), pixelul se va transforma intr-un patratel ce poate fi masurat.

         Totalitatea numarului de pixeli ce compun o imagine este caracterizata de rezolutie. De exemplu 3.000 x 2.000 pixeli sau sub forma rezultatului acestui produs: 2.000 x 3.000 = 6.000.000 pixeli sau 6 MPx. In mod paradoxal, desi fisierul de imagine este un fisier informatic, 1 MPx = 1.000 KPx = 1.000.000 pixeli, asadar nu se aplica multiplicarea cu 1.024.                                                                                                       In cazul scanerelor vorbim de SPI (sample per inch) fiind frecventa de esantionare a scanerelor. Cu cat scanerul poate prelua mai multe esantioane din fotografia scanata pe unitatea de lungime, cu atat imaginea va fi mai detaliata. Monitoarele pe care vizualizam fotografiile folosesc PPI (pixel per inch) fiind numarul de pixeli pe care-i afiseaza un monitor pe unitatea de lungime. Trebuie sa retinem ca PPI nu este o masura a imaginii digitale ci a monitoarelor sau a imprimantelor. La monitoare stabilim rezolutia cand instalam un sistem de operare, de exemplu 72 sau 92 pixeli per inch. Daca utilizatorul doreste sa afiseze imaginea la o rezolutie de 200 pixeli per inch, atunci placa grafica va interpola imaginea si va comprima 200 pixeli in 72 / 92 pixeli pentru fiecare inch. La imprimante programul de lucru va va solicita sa specificati o rezolutie, cati pixeli va pune pe un inch de hartie. Capacitatea unei imprimante de a proiecta picaturi de cerneala in mod distinct pe o unitate de lungime se masoara in DPI (dots per inch). Imprimantele de astazi pot proeicta peste 4000 de picaturi de cerneala per inch.          LPI (lines per inch) este posibilitatea unei imprimante de a trasa linii distincte pe verticala, pe unitatea le lungime (inaltime). Pentru a imprima doua linii distincte, imprimanta trebuie sa aplice un sir de puncte de negre, sa lase sir de puncte albe, sa aplice inca un sir de puncte negre, etc. Ca atare, intre PPI si LPI este un raport de 2 la 1.

         Se considera ca rezolutia optima de printare este de 300 pixeli per inch, deoarece ochiul uman are o capacitate limitata de distinctie a detaliilor, fiind doar de aproximativ 0,1 mm la o distanta de 30 – 35 cm fata de ochi. La banerele publicitare de mari dimensiuni privite de la distanta calitatea la privire se pastraza si la rezolutii mai mici. Un exemplu mai concret ar fi sa avem o fotografie de 1500 x 2000 pixeli, adica 3 Mpx, iar fotografia va fi printata in cm sau alta unitate de masura. La 100 de pixeli/inch fotografia va avea o dimensiune de 15 x 20 inch (37 x 50 cm). Daca ne uitam de aproape la rezultatul printat vom observa o calitate nu tocmai buna. La o rezolutie de 200 pixeli / inch, fotografia noastra va avea 7,5 x 10 inch (18 x 25 cm). Fiecare pixel din imaginea digitala va fi reprodus in fotografie ca un patratel de 4 ori mai mic ca suprafata, deci mai greu de observat.                                                                                                                                                                                        La o rezolutie de 300 pixeli/inch, fotografia va avea o dimensiune de 12,5 x 16,9 cm, iar dimensiunea unui pixel va fi un patratel de 125 mm/1.500 pixeli = 0,08 mm, mult mai mic decat poate percepe ochiul uman. La prima vedere va parea o fotografie perfecta. Majoritatea dintre noi inregistram imaginile digitale in format JPEG, care comprima mai mult sau mai putin fisierul. Compresia se realizeaza prin aproximarea unui numar oarecare de nuante de culoare foarte apropiate, cu o singura culoare; prin aceasta metoda marimea in MB / KB a fisierului se reduce semnificativ, dar se altereaza, intr-un grad variabil, si calitatea imaginii si pot apare plaje de culoare uniforma acolo unde, de fapt, in realitate sunt prezente variatii subtile. O imagine cu prea putini pixeli, imprimata prea mare, va produce o fotografie in care marginile sunt zimtate iar imaginea arata urat. Invers, daca avem o imagine de mari dimensiuni si vrem sa o imprimam pe un format mic, procesul va dura mai mult decat ne-am astepta, datorita necesitatii de a prelucra cantitati mari de date.

Sa cautam un caz concret. Avem de printat teza de doctorat si cerintele sunt mai pretentioase decat la o teza de licenta, iar noi avem unele fotografii la 480 x 554 pixeli si o rezolutie rezolutie de 72 pixeli/inch (16,9 x 19,5 cm), dar vrem sa marim rezolutia le 144 pixeli/inch, in acest caz fotografiile noastre vor aparea mai mici in suprafata (240 x 277 pixeli adica 8,9 x 9,7 cm).

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*