Blog

Crearea unui Curriculum Vitae

Crearea unui Curriculum Vitae

         Realizarea unui CV reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi cand sunteti in cautarea unui loc de munca, fiind primul contact cu viitorul angajator. De aceea trebuie sa atraga atentia cititorului si sa demonstreze ca meritati sa fiti intervievati.

         Termenul de curriculum vitae isi are originea in limba latina, care intr-o traducere directa inseamna cursul vietii. Un curriculum vitae reprezinta o enumerare a datelor personale, a nivelului de pregatire, precum si experienta personala a fiecaruia dintre noi. Pentru a lasa o impresie buna asupra angajatorului trebuie sa realizati un CV cat se poate de corect, tinand cont de urmatoarele indicatii:

         - Un CV ordonat va ofera mai multe sanse de angajare decat un CV care este dificil de descifrat. Deoarece angajatorul acorda cateva zeci de secunde pentru a parcurge un CV, acesta trebuie sa fie structurat cat mai simplu. Exista modele de cv-uri care trebuie doar completate cu datele dumneavoastra, pentru a respecta cerintele din anunt. De asemenea, nu exista o dimensiune standard, chiar si un cv lung de 3-4 pagini este corect atunci cand experienta rezultata este relevanta pentru postul urmarit.

         - In sectinea destinata educatiei si experientei, informatiile trebuie sa fie introduse invers cronologic, de la ultima diploma obtinuta a unei forme de invatamant pana la liceu. Studiile scolii generale se introduc numai daca ati absolvit o scoala prestigioasa care trebuie mentionata. In cazul experientei se aplica aceeasi regula, pentru fiecare post ocupat trebuie mentionat numele companiei, ziua, luna, anul cand ati inceput serviciul si data cand ati incheiat. Este bine sa aveti si o scurta descriere si ce atributii ati avut la acel loc de munca. Important ar fi de mentionat rezultatele pe care le-ati avut la acel loc de munca, de exemplu „am crescut cifra de afaceri cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut etc.”

         - La sectiunea aptitudini ar trebui pomenite toate cunostintele in domeniul IT (daca aveti), precum si toate programele in care ati lucrat. Cu cat sunt mai variate cunostintele cu atat sansele dumneavoastra sunt mai mari. Daca locul de munca are legatura cu cu studiile dumneavoastra, atunci angajatorul va tine cont de acestea, dar in cazul in care ati lucrat mai mult de 2 -3 ani in domeniul respectiv atunci experienta primeaza in fata studiilor. Informatiile din CV ar trbui sa fie adevarate. La un eventual interviu sunteti foarte usor de depistata daca ati mintit.

         - Informatiile despre limbile straine vorbite ar trebui specificate la ce nivel de citire/vorbire sunteti. Unele companii acordand o importanta deosebita, sustinand interviul in limba straina dorita.

         - Dupa ce ati pus la punct informatiile, urmeaza sa acordati atentie scrisului. Formatul trebuie sa fie unul standard, usor de citit, cum sunt Calibri sau Times New Roman. Nu trebuie sa fie nici prea mare, nici prea mic, este bine sa va situati intre dimensiunile 11 si 13 pentru informatii si intre 14-16 pentru subtitluri si titluri. De asemenea, mare atentie la cuvinte. Ele trebuie sa fie scrise corect, deci verificati de 2-3 ori fiecare cuvant si daca doriti sa luati inca o masura de precautie, rugati un prieten sa citeasca si el cv-ul.

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*