Blog

Istoria copertilor

Istoria copertilor

         Nu se stie exact care ar fi orkjkjkjkjkjkjkjiginea copertilor, aceasta arta evoluand in timp de la o civilizatie la alta, imprumutand tehnici de la o cultura la alta. Se presupune ca primele coperti au aparut odata cu primele carti realizate in India din frunze de palmier taiate in doua. Copertile aveau doar un rol decoarativ, de protectie a interiorului, decorate cu mici miniaturi desenate cu tusuri colorate. Aceasta idee a fost dusa de preotii budisti in restul lumii asiatice. Nu putem vorbi despre coperti fara a sti despre carti.

         Aparitia cartilor a evoluat atunci cand a fost nevoie de a se scrie cat mai mult, utilizand cat mai putin material, a dus la scrierea pe ambele fete ale papirusului egiptean. Dupa aparitia pergamentului si dezvoltarea lui, aceasta idee a fost implementata rapid de catre calugarii bizantini, folosind metoda in scrierea cartilor religioase. Coperti erau confectionate dintr-un material mai dur, de obicei dint-o piele mai groasa, ca mai apoi sa se utilizeze metale si pietre pretioase.

         Cu trecerea anilor si schimburilor culturale copertile au evoluat devenint adevarate opere de arta.

         Inainte de secolul 19, copertarile se faceau in mare parte manual, iar in confectionarea cartilor se depunea mult efort deoarece paginile erau gravate in lemn, ca mai apoi sa se se dezvolte tiparul cu litera mobila. Cartile erau considerate obiecte de lux (mobilier) si se gaseau numai in universitati, biserici, sau in casele celor mai instariti. Timp de multe secole copertile cartilor aveau rol doar de protectie a interiorului, care contineau texte rare scrise manual sau tiraje tiparite in numar limitat, printuri, decoratiuni create manual, sub autoritatea stricta a unor culturi autoritare.

         Abia dupa anul 1820 odata cu industrializarea tehnicilor de print si aparitia hartiei ieftine, solutiile de copertare s-au simplificat semnificativ iar cartile au devenit mult mai accesibile populatiei. Copertarile au o alta infatisare fiind produse din hartie datorita tehnicilor de multi-colour-lithografie si aparitia fotografiei copertile cartilor devenind mai mult decat o protectie pentru pagini, fiind o varianta de promovare si de comunicare a informatiilor din interiorul cartilor.

Cu timpul si grafica pentru coperti a evoluat.

         La inceputul secolului XX miscarile Arts and Crafts and Art Nouveau stimulate de modernismul renascentist in istoria designului si cererea mare de informatii pentru toate domeniile copertile au evoluat in functie de mediul social-politic. Un design radical a aparut in Uniunea Sovetica in anii 1920 creat de avangardistul Alexandr Rodchenko si El Lissitzky.

         Un alt designer influent de pentru copertile sale este si Aubrey Beardsley cu ciudata coperta a volumului The yollow book (1894).

         Mai tarziu copertile cartilor au devenit foarte importante in industria tipografica, devenind un motor de competivitate. Copertile astazi ne dau detalii tematica despre subiectul cartilor, multe din ele avand un design ce duce spre limita dintre atractie si atentie.

         Copertile pot diferi de la o tara la alta datorita pietei de desfacere a orientarilor politice dar si celor care li se adreseaza.

         In era internetului grafica copertilor pentru carti nu si-a perdut din semnificatie, ci continua sub o a forma digitala.

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*