Blog

Organizarea eficienta a timpului

Organizarea eficienta a timpului

         Una din cele mai frecvente probleme ale omului modern reprezinta timpul, fiind totodata una din cele mai pretioase resurse de care dispunem astazi. Organizarea eficienta a timpului presupune cresterea productivitatii si rezolvarea unui numar cat mai mare de probleme. Pentru organizarea timpului avem nevoie de o decizie constienta, prin care trebuie luate anumite hotarari importante ca mai apoi in functie de aceste aspecte sa ne planificam timpul si viata. Nu asteptati si nu lasati timpul sa va preseze, in schimb, preluati controlul si decideti cum va veti organiza timpul. Trebuie doar sa ganditi pozitiv. Ordinea prioritatilor se poate scimba de la o zi la alta, de la o persoana la alta. Un parinte isi acorda un alt timp familiei decat o peroana singura, un student care are de sustinut o lucrare de licenta sau doctorat isi acorda un alt timp studiului decat un student care este abia in primii ani de studiu.

         Ecopertare.ro incearca sa va puna la dispozitie cateva ganduri sau cateva sfaturi la cum puteti sa va organizati timpul pentru rezultate deosebite

         1. Scrieti care sunt obiectivele, planurile si activitatile dvs. ce nu reprezinta prioritati. Aceasta lista va va ajuta sa va planificati mai usor actiunile.

         2. Clasificati-va indatoririle in functie de importanta. Dupa ce ati scris care sunt aceste activitati, clasificati-le in functie de prioritati. Cele mai importante, cele mai putin importante, si va va fi mult mai usor.

         3. Organizati-va cu grija programul cu ajutorul unui calendar sau a unei agende. Aceste doua instrumente sunt concepute in asa fel incat orarele si planificarile devin clare, eficiente si usor de controlat.

         4. Aranjati lucrurile in asa fel incat rezolvarea indatoririlor care va consuma din energie sa aiba loc in acele perioade ale zilei in care va simtiti energic.

         5. Eliminati activitatile inutile care va consuma timpul si le faceati zilnic. Treceti-le la sfarsitul listei.

         6. Cedati si altora o parte din responsabilitatile dvs, in cadrul locului de munca. Una din cele mai importante surse de stres o constituie parerea ca trebuie sa faceti totul de unul singur. Uitati-va bine la orarul dvs. si hotarati ce anume poate fi rezolvat de alte persoane.

         7. Terminati ceea ce ati inceput, inainte sa va apucati de altceva. Clasificati fiecare indatorire in functie de prioritati si puneti capat tendintei de a amana lucrurile.

         8. Scrieti deoarece notitele bune va ofera informatii, va amintesc care va sunt prioritatile si vin in ajutor calendarului. Obisnuiti-va sa aveti intotdeauna la indemana un stilou si un carnetel in care sa va luati notite.

         9. Invatati sa refuzati. Capacitatea de a spune "Nu" este una din cele mai importante metode de a va ajuta sa evitati problemele legate de program, sa eliminati activitatile care va irosesc timpul si sa fiti stapan pe programarea zilnica a timpului.

         10. Aveti grija ca o parte a programului dvs. sa ramana deschis schimbarilor. Nu va umpleti niciodata complet programul. Pastrand timp liber pentru intalniri urgente sau sarcini importante ce pot aparea ulterior, va veti face mai putin probleme cu privire la capacitatea dvs. de a introduce o nouă activitate in programul prestabilit.

         11. Stabiliti-va termene si respectati-le. Nu va amanati planurile. Amanarile nu fac altceva decat sa impiedice terminarea lucrului pana la data stabilita.

         12. Nu amanati luarea deciziilor. Luarea hotararilor eficiente nu inseamna neaparat sa asteptati pana cand veti detine toate datele problemei. Scrieti intre ce si ce trebuie sa alegeti, alcatuiti o lista cu principalele date de care aveti nevoie, straduindu-va sa le obtineti cat mai repede, apoi luati o decizie.

         13. Ameliorati-va cititul si scrisul. Comunicarea eficienta, inclusiv capacitatea de a citi repede si de a scrie coerent, reprezinta un factor major pentru organizarea timpului.

         14. Creati-va un sistem eficient de a va aduce aminte. Faceti-va notite, scrieti detaliile.

         15. Sa fiti stapan pe situatie. Evitati telefoane si conversatiile inutile sau de lunga durata, evitati intrunirile sau discutiile ne-organizate, nu va implicati in evenimente care nu au nici o legatura cu nevoiele dvs. prioritare.

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*