Blog

Cum scriem cu diacritice

Cum scriem cu diacritice

     Site-ul nostru www.e-copertare.ro , pune la dispozitia tuturor cititorilor inca un tutorial interesant si necesar pentru realizarea lucrarilor de diploma in terminarea studiilor, si anume scrierea cu diacritice romanesti. Asadar nu numai studentilor le este adresat acest articol, ci si tuturor celor care doresc ca literele specifice romanesti sa apara in scrierea textului.

    Cu siguranta folosirea diacriticelor da un aspect placut documentului dumneavoastra indiferent de importanta acestuia.

Microsoft Word

    In softul Microsoft Word avem posibilitatea adaugarii pur si simplu a diacriticelor ca si simboluri, dar si varianta prin adaugarea ca limba suportata pentru tastatura, limba romana apoi tastam cu diacritice exact asa cum scriem normal.

  • Adaugarea diacriticelor ca si simboluri. Aceasta varianta este recomandata in cazul in care avem de modificat sau corectat o mica parte a lucrarii, deoarece inserarea pe rand a fiecarei litere poate dura ceva mai mult.

    Ca prim pas, deschidem fisierul Word caruia dorim sa-i facem modificarea, mergem in meniul Microsoft Office Word, alegem din “Insert” apoi “Symbol” si “More Symbols” sau pur si simplu folosind combinatia Alt+I+S din tastatura. Aici se va deschide o noua fereastra de simboluri de unde ne alegem diacriticele si apasam “Insert”.

  • A doua metoda consta in adaugarea limbii romane pentru tastatura. Varianta aceasta o recomandam pentru utilizatorii care au de scris texte mai lungi, in cazul unei ucrari de diploma sau teza de doctorat. Sa nu fim nevoiti ca la fiecare litera sa introducem manual simbolul aceasta modalitate este perfecta deoarece economisim timp. Astfel deschidem “Control Panel” si selectam “Region and Language”. Aceasta optiune deschide o fereastra cu patru tab-uri din care alegem “Keyboards and Language” si adaugam limba romana apasand “Add”. In acest fel, putem schimba tastatura de pelimba engleza pe limba romana prin combinatia de taste Alt+Shift, iar prin tastarea simbolurilor [ ];' vom putea scrie ă â ș sau ț. Pana aici totul este simplu si mai usor decat prima varianta.

Open Office Writer

     Vom descrie mai departe in acest articol cum puteti adauga diacriticele limbii romane si in suita Open Office Writer, metoda fiind una destul de simpla. Ca prim pas, incepem prin a verifica daca exista deja suportul pentru limba romana instalat. In cazul in care nu il aveti instalat, procedati in felul urmator:

     Din meniul softului ar trebui sa aveti “Control Panel”. Il deschideti si va apare o fereastra cu mai multe meniuri, din care alegem “Region and Language”.

Cand se deschide acest tab, observam ca acum trebuie sa adaugam limba romana pentru tastatura, prin click pe semnul “Keyboards and Languages” apoi “Change Keyboards”.

Odata adaugata, avem posibilitatea de alegere intre a folosi aceeasi limba pentru toate ferestrele sau ce-a de-a doua varianta, prin care puteti permite ca limba romana sa fie folosita pentru o singura fereastra.

Ceea ce face ca Open Office sa fie in avantaj fata de celalalt soft este ca diacriticele limbii romane se afla pe aceleasi litere ca si pe tastatura, fiind necesara doar o simpla apasare a tastei “Alt” + litera corespondenta. Pentru a transforma in litere mari diacriticele, avem “Alt” + “Shift” + litera corespunzatoare.

De asemenea, in meniul din care am adaugat limba romana putem observa unde sunt situate pe tastatura diacriticele.

De ce folosim diacriticele?

Putem spune ca exista doua categorii de utilizatori romani.

Si aici ne referim la cei care folosesc diacritice si cei care nu

folosesc diacritice in scrierea textelor. Pur si simplu cei din ce-a de-a doua tabara considera ca nu s-au obisnuit sa scrie cu aceste minunate semne din pura comoditate.

Suntem cu totii de parere ca folosirea diacriticelor romanesti inseamna dorinta de a fi cat mai sugestiv si concis in scris. Faptul ca nu se foloseste atat de des scrierea cu diacritice, releva ideea de a nu fi in conformitate cu normele lingvistice. Asa cum in vorbirea curenta sunetele date de ă, î, ș, ț nu le putem elimina, nu vedem de ce si in scrierea textelor nu se pot folosi.

Fie ca este vorba de lucrarea de licenta, fie despre un document oficial, scrisul corect cu diacritice, ramane necesar si ajuta ca in textele dumneavoastra sa existe cat mai putine greseli uzuale.

In concluzie, prin acest articol speram ca v-am captat atentia si va indrumam cu insistenta sa folositi cat mai des posibil diacriticele limbii romane.

!!! Nu toate fonturile au diacritice, daca doriti altele puteti copia de pe internet, majoritatea sunt gratuite.

!!! Fonturile difera de la un calculator la altul – deci salvati in format PDF

!!! Atunci cand utilizati setarea pentru limba romana, diacriticele vor fi pozitionate pe tastatura in functie de setarile fontului, in general se utilizeaza aceasta aranjare.

 

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*