Blog

Greseli intalnite in redactarea unui fisier

Greseli intalnite in redactarea unui fisier

         Prin acest articol, site-ul nostru www.ecopertare.ro aduce la cunostinta studentilor si nu numai, inca un subiect delicat necesar pentru inceperea unei lucrari fie ea de licenta, fie pentru un document oficial cu o importanta deosebita. Pentru ca o lucrare sa merite o nota mare intr- o prezentare, conteaza atat continutul cat si calitatea documentului.

         Prima impresie care o lasa o astfel de lucrare este cu siguranta modul in care arata, si aici amintim structura, asezarea in pagina, asa-numitele reguli copy-paste, precum si simplele optiuni de scriere. Desigur continutul documentului este influentat si depinde in totalitate de titlul acesteia, mai precis titlul capteaza atentia spre lucrarea dumneavoastra. In general, putem spune ca o lucrare de licenta reprezinta o componenta de baza in evaluarea activitatii studentului. Ea verifica abilitatile de a realiza o analiza independenta a temei, precum si de a o redacta conform regulilor comunitatii stiintifice. O lucrare care are un nivel satisfacator trebuie sa demonstreze cunostintele pentru tema abordata, sa aiba o structura logica sa fie redactat coerent in stilul limbajului stiintific. Suntem cu totii de parere ca intreaga responsabilitate privind realizarea lucrarii ii revine studentului.

         Formatul lucrarii care are ca destinatie printarea.

Pentru a realiza un document exista trei aspecte importante ce trebuiesc urmarite:

 - oglinda paginii – cuprinde textul si imaginile, inclusiv antetul (headerul) si subsolul paginii (footer) notele de subsol si numarul de pagina;

 - formatul finit – are in componenta oglinda paginii si marginile (spatiul gol);

 - formatul brut – reprezentat de spatiul adaugat in jurul formatului finit si este necesar pentru finisarea materialului printat.

         Pentru lucrarile de licenta, disertatie precum si teze de doctorat - caci practic despre formatul acestora vorbim in acest tutorial – echipa ecopertare.ro printeaza pe loc documente in format A4 si A3 (folosit pentru planse in special), in format PDF. De ce acest format?

         Dupa cum am spus si in articolele precedente unde am explicat concret cum se pot exporta documentele in PDF, nerespectarea acestui criteriu duce la anumite greseli la printare. Aici amintim paginarea incorecta, alineatele si titlurile respectiv subtitlurile lucrarii dumneavoastra vor fi decalate, totul depinzand de multitudinea de versiuni ale programelor in care se lucreaza. Inca odata, recomandam exportarea documentelor in PDF, astfel lucrarea dumneavoastra va avea un aspect placut iar in procesul printarii nu vor exista probleme.

         Formatul lucrarii se refera si la structura, partaj: pagina de titlu; cuprins; continutul lucrarii; bibliografie; anexe (daca este cazul).

         Documentul va fi redactat pe computer in format A4, la un rand si jumatate distanta, recomandat fiind in Times New Roman, cu marimea literelor de 12 puncte. Numerotarea paginilor se va realiza cu numere arabe, in partea de jos sau centrala a fiecarei pagini. O greseala care se poate intalni intr-o lucrare fie ea de o importanta majora, fie doar un referat, se refera la dimensiunea marginilor lucrarii. In cele ce urmeaza vom defini cu exactitate cum vor fi setate marginile pentru zona de text si anume, spatiu liber: in partea stanga : 3 cm in partea dreapta si jos: 2 cm in partea de sus: 2.5 – 3.5 cm (daca exista sau nu header).

         Titlul, primele pagini

         Pe prima pagina (pagina de titlu) se vor trece obligatoriu si exclusiv: universitatea, facultatea, denumirea lucrarii, numele si prenumele studentului in dreapta iar in stanga cel al indrumatorului/coordonatorului. In partea de jos, centrata va fi completata si localitatea impreuna cu anul in care prezinta studentul lucrarea. Ca si optional se poate adauga si sigla universitatii, precum si titlul lucrarii. Materialul va fi impartit in parti, capitole, subcapitole, paragrafe in asa fel incat lucrarea sa cuprinda tot ceea ce v-ati propus dumneavoastra. Fiecare capitol trebuie sa inceapa pe o noua pagina, centrat, dar excluse subcapitolele sau subpunctele, toate scrise in bold. Cuprinsul trebuie sa reflecte intocmai cu continutul lucrarii, va contine numele capitolelor, subcapitolelor, respectiv bibliografia si anexele, cu indicarea paginatiei corespunzatoare din text. In cazul nostru, pentru lucrarile stiintifice se va alcatui un cuprins extins.

Continutul lucrarii trebuie sa fie impartit pe capitole, sa fie organizat si sa prezinte urmatoarele aspecte:

Partea teoretica;

Partea aplicata (studiul de caz)

         Daca lucrarea contine anexe, acestea se vor situa la sfarsitul documentului, si nu pe capitole. O greseala intalnita in tehnoredactarea lucrarilor poate fi intalnita in realizarea anexelor. Ele trebuie sa aiba titlu si trimiterea din text la anexe sa se faca ca si in cazul tabelelor si figurilor. Desenele, figurile si graficele trebuiesc executate cu ajutorul calculatorului, evitate fiind ariile gri ce aduc in tehnologia printarii reproducere de slaba calitate.

         Alt detaliu minor in care se pot strecura greseli il reprezinta alinierea textului. Preferabil ar fi alinierea prin comanda din bara de meniu “justified” sau (Ctrl + J). Se vor respecta regulile esentiale de redactare pe calculator a documentelor:

         Lucrarea se scrie cu diacritice (â, ă, ș, ț, î)

         Nu se lasa spatiu inainte de semnele de punctuatie. Inainte de paranteza se lasa spatiu, dar nu si intre interiorul parantezei si text. Ex: (asa este coresc), ( asa nu este corect ).

         Bibliografia

         Toate sursele bibliografice publicate sau nepublicate, sunt proprietatea intelectuala a autorilor care au produs acele materiale, de aceea se citeaza preluarea frazelor de la autori in tabele figuri si diagrame. Aici se produce o greseala intalnita destul de des in lucrari. Neglijenta sau omiterea acestor norme etice poarta denumirea de plagiat. De aceea se vor nota chiar si adresele de pagina web, spre sfarsitul bibliografiei.

         In concluzie, speram ca tutorialul oferit de noi sa fie de ajutor in evitarea greselilor uzuale intr-o lucrare fie ea de licenta, disertatie ori teza de doctorat.

Echipa ecopertare.ro va sta la dispozitie, va lamureste si in legatura cu alte aspecte privind tehnoredactarea documentelor dumneavoastra in cazul in care doriti printarea lucrarii si copertarea pe loc prin modificarea fisierului.

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*