Blog

Open office - alternativa gratis la Microsoft Office

Open office - alternativa gratis la Microsoft Office

         Mica introducere

         Site-ul nostru ecopertare.ro va propune un subiect interesant despre competitia dintre cei doi mari “jucatori” de pe piata, din domeniul softului, Microsoft Office si OpenOffice dar si despre tendinta de alternativa gratis (open-source), tindem spre cel din urma.

         Cele doua softuri au asemanari atat de multe, incat pentru un utilizator obisnuit, alegerea uneia dintre ele poate fi o sarcina oarecum confuza. Pana la urma, nu fac aceleasi lucruri ambele? Am putea spune in ceea ce priveste utilizatorul mediu, ca raspunsul este da. O comparatie student/profesionist cel mai probabil ar fi interesat de lucruri cum ar fi ortografia de baza/verificarea gramaticala, inserarea notelor de subsol si unele formatari ale textului de baza; aici facand referire la aspectul fisierelor importante pentru copertarea lucrarilor de licenta sau ale tezelor de doctorat. Cu toate acestea, administratorul de retea dintr-un departament IT poate fi interesat de capabilitatea sa administreze setarile aplicatiei, ceea ce face ca MS Office sa fie castigator. Dar mai exista si utilizatorii avansati care au investit foarte mult in stapanirea MS Office pe parcursul mai multor ani. Pentru acesti utilizatori alegerea este, de asemenea clara. Totusi, credem ca utilizatorii avansati sunt in minoritate.

         Pirateria - este legal softul dumneavoastra de birotica?

         Conform unui studiu realizat de Microsoft, aproximativ 35% din programele de calculator din lume au aratat ca sunt ilegale, sau mai bine spus, contrafacute. Exista utilizatori care prefera software-ul piratat in dorinta de a economisi bani, astfel unul din trei consumatori poate risca sa isi infecteze device-urile cu virusi. Dupa ani buni de clementa neoficiala a pirateriei ca mijloc de protejare a cotei de piata, Microsoft se poate asigura ca toate copiile sale sunt legitime luand urmatoarele masuri:

- Cu ajutorul unei companii de software specializata in depistarea programelor instalate pe PC-uri.

- In UK, Business Software Alliance solicita diferite proceduri contra extinderii pirateriei, oferind recompense celor care pot oferi date impotriva organizatiilor.

         Microsoft Office este creat si mentinut, dupa cum ii spune si numele de Microsoft si reprezinta pe piata din domeniul biroticii cel mai des intalnit software pentru aplicatii desktop si office. De obicei suita Microsoft Office este achizitionata in mare parte de firmele importante, deoarece la un numar considerabil de licente se obtin cu siguranta pachete avantajoase si reprezinta o solutie permanenta. In pachetul acestui soft avem ca si programe Microsoft Publisher & Groove ce va poate ajuta la realizarea de flyere si carti de vizita. In ajutorul celor care vor printarea si copertarea pe loc a lucrarilor, fisierele Word se pot exporta cu usurinta in format pdf pentru a nu exista anumite greseli uzuale precum si erori de paginatie. Astfel, redactarea lucrarii dumneavoastra cu o calitate excelenta, va asigura o nota cat mai mare la prezentarea acesteia.

         Open Office a fost creat de Star Division prin 1990, achizitionat de Sun Microsystems in 1999, iar mai tarziu in 2011, fiind mentinut de fundatia Apache Software, reprezinta si el un soft destul de esential pentru utilizatorii obisnuiti. Putem spune ca in privinta aspectului, interfata este simpla si intuitiva, acest lucru fiind un avantaj fata de celalalt competitor, caracteristicile lui ce beneficiaza de complexitate. Un alt avantaj si poate cel mai important il constituie faptul ca Open Office este open-source si gratuit, ceea ce ne duce la concluzia ca este destinat in special utilizatorilor medii. Din punct de vedere al standardizarii, cu siguranta Open Office reprezinta singurul pachet office care dispune de standardele normative ISO si anume citirea formatelor altor programe si salvarea unui format citibil de catre celelalte programe.

         Gratuit sau licenta?

         OpenOffice (avantaje)

         Este gratuit. Pentru utilizatorul care nu isi permite sau nu doreste sa cumpere un pachet cu licenta, OpenOffice este exact ceea ce are nevoie.

Poate deschide si salva majoritatea documentelor inclusiv cele de la Microsoft.

         Microsoft Office (avantaje)

         Se poate utiliza cu usurinta de oricine foloseste PC-ul. Pentru utilizatorii care folosesc la maximum capacitatile unei suite office, softul Microsoft este cea mai buna alegere, deoarece are functii avansate.

         OpenOffice (dezavantaje)

         Are unele probleme de compatibilitate. Transferul documentelor intre programele de la OpenOffice si MS Office nu se face mereu corect. Chiar daca este asemenator cu MS Office, utilizatorii noi au nevoie de ceva timp pentru a se acomoda.

         Microsoft Office (dezavantaje)

         Pretul licentei este destul de mare. Functioneaza numai pe sistemele Windows si Mac.

         Concluzie

         Intr-un final, totul depinde de ce anume doresti sa faci cu un pachet office? Daca iti permiti sa cumperi un pachet cu licenta, cu siguranta ar suna mai bine numele cunoscut si iti place sa stresezi suportul tehnic la telefon, Microsoft Office e pentru tine. Pentru utilizatorii simplisti din fire, interfata schematica si clasica a suitei OpenOffice are tot ce vrei.

Datorita faptului ca un utilizator obisnuit foloseste softul Microsoft Office cam 15% , OpenOffice este tot ceea ce are nevoie!

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*