Blog

Paginarea in Microsoft Office sau in OpenOffice

Paginarea in Microsoft Office sau in OpenOffice

         In acest articol, site-ul www.ecopertare.ro va propune ca si tutorial un mic studiu asupra paginarii unui document fie el in Word ori Writer. In ambele softuri aveti posibilitatea sa asezati in format de pagini, textul cules pentru ca la final sa obtineti o forma definitiva a lucrarii ce va fi tiparita.

         Microsoft Word

         Paginarea unui document in Microsoft Word se poate realiza foarte usor. Este o procedura simpla datorita multitudinii de optiuni din care avem de ales cu referire la paginarea lucrarii de sfarsit de studii. Paginarea se refera la numerotarea paginilor, controlul randurilor solitare, vom afla cum sa facem o inserare manuala cu sfarsit de pagina precum si alte proceduri simple.

         Numerotarea paginilor

         Primul lucru cu care incepeti va fi deschiderea documentului pe care il veti pagina. Apoi din meniul “Insert” alegeti “Heather & Footer” si selectati “Page number”. De aici alegeti unde sa apara numarul pe pagina lucrarii: in partea de sus sau jos a paginii sau in marginile paginii. Selectand mai departe formatul paginii care va fi numerotata din fereastra nou aparuta, documentul va fi paginat in mod automat.

         In cazul in care dorit sa omiteti o pagina din numerotare, spre exemplu pagina de titlu, faceti click oriunde in document, selectati “Page Layout” si ar trebui sa va apara o caseta de dialog “Page setup”. Aici dati click pe fereastra “Layout” si din “Headers and footers” alegeti “Different first page”. Incheiati printr-un click “Ok”.

         Pastrarea liniilor unui paragraf impreuna, pe o pagina sau intr-o coloana

         Primul pas este selectarea paragrafelor cu liniile pe care vreti sa le aveti grupate, apoi din meniul “Format” click pe “Paragraf” si pe fila “Sfarsituri de linie si de pagina”. Selectati caseta “Se pastreaza liniile impreuna”.

         Pastrarea paragrafelor impreuna, pe o singura pagina sau intr-o coloana

         Primul pas este selectarea paragrafelor pe care vreti sa fie grupate pe pagina, apoi din meniul “Format” click pe “Paragraf” si pe fila “Sfarsituri de linie si de pagina”. Selectati caseta”Sfarsit de pagina inainte”.

         Fortarea unui sfarsit de pagina mereu inaintea unui paragraf

         Primul pas este selectarea paragrafului care doriti sa urmeze sfarsitului de pagina. apoi din meniul “Format” click pe “Paragraf” si pe fila “Sfarsituri de linie si de pagina”. Selectati caseta “Sfarsit de pagina inainte”.

         Controlul randurilor solitare

         Randurile solitare sunt reprezentate de ultima linie a unui paragraf aflata doar ea in partea de sus a paginii. Primul pas este selectarea paragrafelor in care veti controla aceste randuri solitare, apoi tot din meniul “Format” click pe ” Paragraf” si “Sfarsituri de linie si de pagina”. Selectati caseta “Control rand solitar”.

         Un alt lucru util si simplu de realizat in paginarea Word-ului il reprezinta prevenirea continuarii unui rand de tabel pe pagina urmatoare. Acest lucru se poate face prin urmatorii pasi:

  • Click pe tabelul respectiv.
  • Din meniul “Tabel” selectati “Proprietati tabel” apoi “Rand”.
  • De aici veti goli caseta “Se permite rand pe pagini diferite”

Open Office Writer

         Inainte de a obtine forma finala a unei lucrari gata de printare, trebuie sa avem in vedere niste aspecte importante asupra formatului si paginarii documentului. Si in suita Open Office Writer avem destul de multe optiuni prin care putem face acest lucru, iar in aceasta sectiune vom invata cum sa realizam aceste tehnici. Pentru a avea cunostintele de baza, vom incepe ca si in softul precedent sa obtinem in primul rand numerotarea paginilor.

         Deschideti un nou document Open Office Writter sau lucrarea careia doriti sa-i faceti modificarile, apoi din meniul “Insert” alegeti “Footer”sibifati casuta “Default”.

         Tot din “Insert” alegeti de aceasta data “Fields” si selectati “Page number”. Astfel, fiecare pagina va fi numerotata automat. Aici aveti posibilitatea sa pozitionati numerele, fie aliniate spre dreapta sau stanga, fie centrate.

         Stilurile paginii si anteturile / subsolurile

         Writer utilizeaza stilurile de pagina pentru a putea analiza orientarea si dimensiunea paginii, marginile, anteturile si subsolurile. Daca doriti sa aveti aceleasi dimensiuni, anteturi, subsoluri, etc pe toate paginile, puteti pur si simplu sa intrati in meniul“Format” apoi click pe “Page”si veti avea afisate toate optiunile necesare. Daca doriti ca antetul sa fie numai pe unele pagini, trebuie sa utilizati diferite stiluri de pagina. O problema cu stilurile de pagina este cum sa le puteti aplica numai uneia, fara a se schimba stilul paginii din restul documentului. Puteti accesa stilurile paginii prin tasta F11 iar din aceasta fereastra deschideti a parta iconita de la stanga. Printr-un dublu clic pe un stil, se schimba stilul paginii curente. Aveti posibilitatea sa modificati, de asemenea stilul paginii pe care aveti cursorul cu un click dreapta pe numele stilului (intre numarul de pagina si limba) in bara aflata in josul ferestrei si selectand stilul din acea lista.

         Cum puteti seta marginile unei pagini?

         Importanta marginilor intr-un document se refera la faptul ca se pot seta limite pentru pagina. Diferite tipuri de documente necesita diferite dimensiuni. Stiind dimensiunile exacte, putem modifica marginile asa cum le-am stabilit. Folosind Open Office Writer, schimbarea marginilor in documente devine usoara.

         Primul pas este sa deschideti documentul caruia doriti sa-i aplicati modificarile, apoi din meniul “Format” selectam “Page”, unde avem casuta “Margins” in stanga jos, completati cele patru masuratori pe care vreti sa le schimbati; sau puteti utiliza sagetile de defilare cu care puteti mari sau micsora masurile stabilite de dumneavoastra. La sfarsit, se confirma prin “Ok”.

         Sugestii:

         Trebuie sa stiti ca puteti schimba marginile chiar si unui document existent. Deschideti documentul pe care il aveti scris deja si urmati aceiasi pasi pentru a schimba marginile, fara sa fie nevoie de selectarea textului. Cand scrieti texte pentru orice alt document in afara celor amintite ca lucrari de licenta sau doctorate, verificati daca setarile pentru margini au masurile specifice.

         Concluzii

         Aspectul general al unui document depinde, in mare, de modul in care aranjati textul si grafica in fiecare pagina. Beneficiind de facilitatile programului, fie Word fie Writer, puteti realiza paginarea dupa cum doriti, pentru a se potrivi unui anumit document.

O lucrare de licenta, disertatie sau o teza de doctorat necesita toate aceste setari cu privire la paginatie, pentru a arata mai estetic si usor de citit.

Realizat in conformitate cu cerintele in vigoare, documentul va beneficia de puncte in plus si o nota mare in prezentarea lucrarii.

Articole recomandate

Comentarii

1 comentarii

*
*
*
*
informatii
0
0
ioan calin / 10 iunie 2020 19:34

Buna seara. Vreau sa stiu cat costa "pregatirea" unei carti,de la stadiul de manuscris pina la publicarea ei,format ebook?