Blog

Export in PDF

Export in PDF

     In acest articol vom prezenta atat din softul Open Office Writer cat si Microsoft Office Word, cum se poate exporta un document in format PDF, foarte util daca doriti printare si copertare

De ce format PDF ?

     Spre exemplu, daca ati realizat un document fie in suita Word, fie in Writer, si intentionati sa realizati copertare pe loc cu printare a lucrarii finalizate, recomandam exportatea fisierului in PDF. In primul rand, putem spune ca transformarea in PDF (Portable Document Format) garanteaza ca documentul dumneavoasta isi va pastra proprietatile, sau mai bine spus formatarea pe care o doriti. In al doilea rand, acest fisier in format standard este ideal si pentru trimiterea documentului catre alti utilizatori ce il pot vizualiza cu ajutorul programului Adobe Reader.

IMPORTANT

Nu aveti optiunea “Save as PDF”? Descarcati si instalati add-on pentru suita Word. Dupa instalare, inchideti si redeschideti Word-ul si ar trebui sa aveti optiunea activata “Save as PDF”.

Microsoft Word

Primul pas este sa creati/deschideti fisierul pe care doriti sa il exportati. In functie de versiunea programului dumneavoastra Word, in aceasta suita faceti click pe butonul Microsoft Office urmata prin selectarea “Salvare ca”, apoi indicati spre optiunea “PDF sau XPS”. In continuare va apare o fereastra “Nume fisier” prin care va cere sa introduceti un nume pentru document. In lista “Salvare cu tipul”, faceti click pe PDF.

De asemenea, in cazul in care aveti un cititor PDF instalat pe computer, exista posibilitatea de a deschide imediat fisierul dupa ce l-ati salvat, bifand caseta “Deschidere fisier dupa publicare”.

Dimensiunea sau calitatea fisierului?

Pentru utilizatori, Word dispune de doua variante cu privire la ceea ce va intereseaza mai mult: dimensiunea sau calitatea imprimarii fisierului:

Pentru o calitate superioara a imprimarii, faceti click pe “Standard” (publicare online si imprimare);

Daca considerati ca dimensiunea fisierului are o importanta mai mare, faceti click pe “Dimensiune minima” (publicare online).

Pasul urmator il reprezinta setarea intervalului de pagini de imprimat si selectarea altor optiuni de iesire din meniul Optiuni.

In final, confirmati prin “Publicare”.

Open Office Writer

De asemenea, si in acest soft, transformarea intr-un document PDF este simpla.

Programul Open Office Writer are la dispozitie doua metode prin care se pot exporta rapid documentele in PDF.

Consideram ca aceasta suita este mult mai potrivita pentru utilizatorii obisnuiti deoarece programul dispune de gratuitate din punct de vedere al instalarii, iar usurinta impreuna cu simplitatea sporesc sansele dumneavoastra de reusita.. In continuare vom arata pasii care trebuiesc urmati spre finalizarea acestei transform

ari.

Primul pas este sa deschideti/creati documentul in programul Writer. Iata ca un avantaj al acestui soft ne permite exportarea documentului in doua modalitati:

Prima metoda o reprezinta simplul click pe simbolul in bara de meniu, din partea superioara a paginii documentului dumneavoastra.

In continuare, ar trebui sa va apara o caseta de dialog care arata in felul urmator:

Aceasta va cere sa completati numele documentului “File name” iar formatul fisierului care doriti sa il transformati este deja ales in mod automat. Inainte de aceste denumiri, alegeti locul unde doriti sa il salvati.

Ultimul pas in aceasta metoda este click “Save” .

A doua metoda. Intrati in meniul “File” si selectati “Export as PDF”.

Imediat se va deschide o fereastra, de data aceasta, avand posibilitatea de a selecta si alte optiuni in afara de cele amintite mai sus, respectiv locul unde il salvati si denumirea fisierului.

In cele din urma, transformarea fisierului se va incheia prin click “Export”.

Concluzii

In concluzie, ambele variante de soft prezinta avantaje in exportarea documentelor in PDF. Ne referim nu numai la faptul ca textul si imaginile isi vor pastra calitatea in procesul printarii, ci ne ajuta si la economisirea timpului de executare al printarii documentului si implicit al copertarii lucrarii de o importanta maxima.

Astfel, prin acest articol, www.ecopertare.ro va ajuta sa evitati greselile uzuale ce pot aparea in redactarea lucrarii dumneavoastra de licenta, toate acestea pentru a dobandi o nota cat mai mare la prezentarea proiectului.

Articole recomandate

Comentarii

0 comentarii

*
*
*
*